Kunst 

flipboard-652084-unsplash.jpg

Hier vind je alles wat betrekking heeft tot psychiatrische kunst, psychopathologie in film en literatuur, maatschappelijke functie en impact van psychiatrie, geschiedenis van de psychiatrie, de dualismen ziek - gezond en normaal - abnormaal…


Artiestenparcours 2019

Op donderdag 21 maart houden de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg in Brussel hun deuren open voor kunstliefhebbers. CGG Kruidtuin verzorgt de samenvloeiing van kunst en psychiatrie. 's Avonds wordt de bekroonde documentairefilm 'Crazywise' van Phil Borges vertoond, gevolgd door een lezing van psychiater dr. Ludi Van Bouwel met als titel 'Transformatie in psychose'.

Crazywise is een documentaire van de Amerikaanse mensenrechtenfotograaf en -filmmaker Phil Borges. Borges reisde vele jaren de wereld rond om inheemse volkeren en hun levenswijzen op de gevoelige plaat vast te leggen. Toen hij in contact kwam met twee Amerikaanse jongvolwassenen die trachtten hun geestelijke crisis te boven te komen, werd hij geraakt door de manier mensen in zijn eigen land omgaan met geestelijke kwetsbaarheid. Bij de volkeren waarbij hij te gast was geweest had hij heel andere benaderingen gezien. Veel vragen rezen, en Borges besloot er een documentaire over te maken.

21 maart 2019 in CGG Brussel deelwerking Kruidtuin

Artiestenparcours 2019.jpg

Michael

"Voor een project was ik op zoek naar mensen met een onzichtbare ziekte. Michael vertelde dat hij bipolair was en nodigde me uit in zijn huis dat volledig beplakt was met collages van zichzelf, families en celebrities. Hij stuurde ook een koffer op naar België en daar zat een briefje in dat hij mijn hulp nodig had. Ik had intussen al brieven gestuurd, maar daar antwoordde hij nooit op. Ik kon hem ook niet bereiken, want hij heeft geen telefoonnummer. Dan heb ik besloten om terug te gaan naar Portland. Hij bleek daar niet meer te wonen. Niemand had nog iets gehoord sinds ik daar gepasseerd was."

Bieke Depoorter (BE, °1986) is sinds 2012 verbonden aan het gerenommeerde fotoagentschap Magnum Photos. Als jonge fotografe legde ze al een indrukwekkend parcours af. Van 26 oktober 2018 tot 10 februari 2019 is haar eerste solotentoonstelling in het FOMU in Antwerpen te zien. We maken kennis met een ongekende Depoorter op een kantelpunt in haar carrière. In vijf recente projecten  – sommige nog in volle ontwikkeling – bevraagt ze steevast haar eigen positie als fotograaf en buitenstaander.

26 oktober 2018 tot 10 februari 2019 in het FOMU in Antwerpen


Bloemen van een autist

“Blijkbaar vind ik de wereld beangstigend en bedreigend. Ge moet de gazet eens openslaan. Vindt gij de wereld niet beangstigend en bedreigend?” — Jan Sobrie

Acteur, auteur en regisseur Jan Sobrie en Reinhilde Decleir werkten vorig jaar samen in de Gentse Kopergietery aan Mémé-de peetmoeder. Dat klikte meteen. Nu schrijft Jan een tekst voor Tutti Fratelli, gepuurd uit de waanzin van de wereld, de stad en de grote kleine mens daarin. Fien Desmet en Anneleen Boehme, verwante zielen van Jan, flankeren met zang en muziek. Zoals gewoonlijk ploeteren de Fratelli met woorden, gezang en dans, op zoek naar hun zijn of niet­-zijn in deze wereld.

15 februari t/m 17 februari 2019 in Het Toneelhuis in Antwerpen


Kant, en klaar!

Boeiende filosofische podcast die in de loop van 2017 en 2018 op Klara liep. Een laagdrempelige inleiding tot de filosofie die draait rond de 4 vragen van Kant ‘wat kan ik weten?’ ‘wat moet ik doen?’, ‘wat mag ik hopen?’ en de ultieme vraag ‘wat is de mens?’. Een hele boel bekende filosofen komen aan het woord en hierbij passeren ook psychiatrische thema’s de revue, onder meer in de gesprekken met Paul Moyaert en Damiaan Denys. Hier vinden jullie de link.