Back to All Events

Serotonine | Houellebecq en het gelukshormoon

  • deBuren 6 Léopoldstraat Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 1000 Belgium (map)

Frankrijks’ meest omstreden schrijver Michel Houellebecq noemde zijn zevende roman naar een chemische stof in de hersenen waar antidepressiva op inwerkt. Het hoofdpersonage in Serotonine lijdt onder een chronisch onvermogen tot geluk en probeert medicatie een kans te geven. 

De vraag of een simpele pil hem van zijn depressie zal kunnen verlossen, kun je alvast raden.  Houellebecq trekt in Serotonine opnieuw hard van leer tegen onze Westere ‘depressogene’ consumptiemaatschappij en werpt talloze existentiële vragen op. Waar komt het wereldwijd toenemende gebruik van antidepressiva vandaan? Is een pil in staat een complex probleem als depressie te verhelpen? En spreken we überhaupt wel van depressie of zijn we simpelweg niet meer in staat om ‘gewoon gelukkig’ te zijn? 

Op deze vragen probeert psychiater Dirk De Wachter een antwoord te geven. Voor hem zijn Houellebecqs romans een bron van inspiratie die telkens de juiste snaar weten te raken. Over hoe de mysterieuze figuur van Houellebecq daar zelf voor iets tussen zit, kan Martin de Haan meer vertellen, hij is al jarenlang Houellebecqs vertaler naar het Nederlands en onderhoudt een persoonlijk contact met de auteur. Steffie Van Neste, doctoraatstudent Franse literatuur aan de Universiteit Gent, opent de avond en situeert de roman in Houellebecqs oeuvre. Brigitte Herremans modereert.

Inschrijven kan op de website van de Buren via deze link
Tickets: €5 basisprijs | €3 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden). Inclusief drankje nadien.