Back to All Events

Wat is depressie, verdriet en pijn?

  • de Buren 6 Léopoldstraat Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 1000 Belgium (map)

Ben Schomakers' laatste boek is de basis van het gesprek van deze avond: Het begin van de melancholie. Over verdriet, verlangen en werkelijkheid. Schomakers is filosoof en classicus en vertaalt teksten uit de Griekse oudheid, waaronder Aristoteles’ Over de ziel en Sophocles' Oedipus heerst. Momenteel bereidt hij een vertaling voor van de volledige Metafysica van Aristoteles. In 2015 verscheen bij Sjibbolet onder zijn redactie (met Marc De Kesel) de bundel De schoonheid van het nee - Essays over Antigone. Over dit laatste boek schreef iFilosofie: 'Een breed scala aan essays over Antigone […] die even erudiet als uiteenlopend zijn.'

Johan De Groef studeerde pedagogische wetenschappen, filosofie en antropologie aan de KULeuven en volgde een opleiding tot psychoanalyticus in de Belgische School voor Psychoanalyse. Sinds 1990 is hij algemeen directeur van de vzw Zonnelied in Roosdaal (B) een tehuis en dagcentrum voor 230 volwassenen met een handicap. Verder werkt hij als psychoanalyticus in een privépraktijk en als opleider in de postgraduate opleiding in de psychoanalytische psychotherapie KULeuven- Kortenberg. Hij heeft bijzondere belangstelling voor  klinische fenomenen waarin chroniciteit en therapeutische onmacht centraal staan, evenals voor de institutionele dynamieken in de hulpverlening.

Anna Luyten is artistiek onderzoeker aan de School of Arts, KASK Gent. Binnen haar researchproject Dwalen als discipline. Een onderzoek naar de functie van aandacht en participatie in performancekunst, schrijf- en denkpraktijk voert ze conversaties met inspirerende mensen. Zij is master in de filosofie, toegepaste literatuurwetenschappen en drama- en theaterwetenschappen. Zij begon haar schrijversloopbaan in 1988 als journalist bij De Morgen, later maakte ze deel uit van de redacties van Knack, De Standaard en Vrij Nederland waarvoor ze diepgravende interviews en reportages schreef. Die resulteerden soms in theaterteksten of literaire non-fictie verhalen. Ze maakte interviews en radio- en televisiedocumentaires voor Canvas, Radio 1 en Klara en converseert op grote podia. Momenteel is ze ook docent cultuurbeschouwing aan de toneelacademie in Maastricht en docent kunstenaarsteksten in de School of Arts, KASK, Gent.

Tickets: 5 euro basisprijs | 3 euro reductieprijs (26/65+/werkzoekenden) te verkrijgen via de website van de buren.