Back to All Events

Zin in Waanzin III: Genen op drift?

  • De Buren 6 Léopoldstraat Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 1000 Belgium (map)

beGeesterd werkte samen met deBuren om de reeks 'Zin in Waanzin' uit de grond te stampen: een filmisch-literair-filosofisch drieluik waarin we opzoek gaan naar de betekenis en reikwijdte van waanzin.

Een willekeurige blik in de krant en grote kans dat u iets leest in de trant van “Pure waanzin in het Witte Huis”, of “Een uur onderweg naar school, dat is waanzin”. Het zijn slechts enkele voorbeelden van een concept dat niet uit het publieke debat weg te denken valt. Vaak lijkt waanzin dan ook geponeerd te worden als ontwrichtende tegenpool van de de wenselijke zekerheid waar we naar streven.

Maar wat is waanzin nu eigenlijk? En, is zij daadwerkelijk zo ontwrichtend of misschien wel juist hoogst noodzakelijk? De filosofie heeft zich al vaak over het concept waanzin gebogen, en soms lijkt de waanzin zich zelf over de filosofie te buigen.

In het tweede deel van het tweeluik over Waanzin wordt op zoek gegaan naar de essentie van het concept. We geven het podium aan twee spraakmakende denkers die niet bang zijn stevig van mening te verschillen. Heeft waanzin een driftmatige betekenis? Of zijn de genen op drift?

Paul Moyaert is professor emeritaat aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte. Evenzeer thuis in de filosofie als in de psychoanalyse, bij Lacan, Deleuze en Freud. Moyaert interpreteerde onder meer de doodsdrift bij Freud, werkte rond de kracht van symbolen, maar niet in het minst vroeg hij zich af wat waanzin is. In zijn recent verschenen ‘Schizofrenie – een filosofisch essay over waanzin’, verkent hij op weergaloze wijze de waanzin vanuit zijn eigen kracht.

Prof. dr. Damiaan Denys is hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en afdelingshoofd Psychiatrie aan het AMC. Denys studeerde filosofie en geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven en promoveerde cum laude op het proefschrift ‘On certainty. Studies in obsessive compulsive disorder’. Zijn wetenschappelijk werk is translationeel waarbij vraagstellingen uit de psychiatrische klinische praktijk worden onderzocht met fenomenologie.

Inschrijven kan op de website van de Buren via deze link. 
Tickets: €5 basisprijs | €3 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden). Studenten gratis. Inclusief drankje nadien.