Back to All Events

Zin in Waanzin II: Wat als ik de enige ben die het nog snapt?

  • De Buren 6 Léopoldstraat Brussel, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 1000 Belgium (map)

beGeesterd werkte samen met deBuren om de reeks 'Zin in Waanzin' uit de grond te stampen: een filmisch-literair-filosofisch drieluik waarin we opzoek gaan naar de betekenis en reikwijdte van waanzin.

Een willekeurige blik in de krant en grote kans dat u iets leest in de trant van “Pure waanzin in het Witte Huis”, of “Een uur onderweg naar school, dat is waanzin”. Het zijn slechts enkele voorbeelden van een concept dat niet uit het publieke debat weg te denken valt. Vaak lijkt waanzin dan ook geponeerd te worden als ontwrichtende tegenpool van de de wenselijke zekerheid waar we naar streven.

Maar wat is waanzin nu eigenlijk? En, is zij daadwerkelijk zo ontwrichtend of misschien wel juist hoogst noodzakelijk? De filosofie heeft zich al vaak over het concept waanzin gebogen, en soms lijkt de waanzin zich zelf over de filosofie te buigen.

Deze eerste avond organiseert zich rond de vraag hoe waanzin zich verhoudt tot de medemens. In veel psychiatrische handboeken wordt waanzin gedefinieerd als een stoornis van een bepaald individu. Deze eerste debatavond wil kritische voetnoten plaatsen bij deze haast vanzelfsprekende aanname.

Wouter Kusters is filosoof, taalwetenschapper en schrijver. Hij heeft zelf tot twee keer toe een psychotische episode doorgemaakt. In zijn magnum opus ‘Filosofie van de waanzin’, plaatst Kusters de waanzin waar deze volgens hem daadwerkelijk thuishoort: niet tussen de suikerziektes en gebroken benen, zoals veel psychiaters ons willen doen geloven, maar tussen bijzondere ervaringen van wijsheid, mystiek en creativiteit.

Zeno van Duppen is een Vlaamse filosoof en psychiater in opleiding. In zijn doctoraat ‘Schizophrenia: A Disorder of Intersubjectivity’, betoogt hij dat schizofrenie niet zozeer een op zichzelf betrokken zelfstoornis is, als wel een relationele oftewel intersubjectieve stoornis.

Inschrijven kan op de website van de Buren via deze link. 
Tickets: €5 basisprijs | €3 reductieprijs (-26/65+/werkzoekenden). Studenten gratis. Inclusief drankje nadien.

Earlier Event: October 10
Zin in Waanzin I: Filmavond 'Ingewikkeld'
Later Event: November 22
Zin in Waanzin III: Genen op drift?